[...] większych porcjach - charakteryzują się bardzo dobrym wchłanianiem, oraz tzw. „lekkością trawienia". Dodatki funkcyjne * Hydrokoloidy i emulgatory ( nap.: guma guar, karagen. Lecytyna) - ich podstawowym zadaniem jest równomierne rozpuszczenie, rozprowadzenie i rozmieszanie sproszkowanego wieloskładnikowego produktu w nośniku, [...]
[...] większych porcjach - charakteryzują się bardzo dobrym wchłanianiem, oraz tzw. „lekkością trawienia". Dodatki funkcyjne * Hydrokoloidy i emulgatory ( nap.: guma guar, karagen. Lecytyna) - ich podstawowym zadaniem jest równomierne rozpuszczenie, rozprowadzenie i rozmieszanie sproszkowanego wieloskładnikowego produktu w nośniku, [...]
Guma guarowa – ma postać mączki i uzyskiwana jest poprzez mielenie bielma ziaren rośliny, której łacińska nazwa brzmi Cyamoposis tetragonolobus. Gatunek ten należy do grupy roślin motylkowych i z jego uprawy znane są takie kraje jak np.: Indie, Stany Zjednoczone oraz Pakistan. Guma guarowa posiada w składzie około 80% polisacharydu – mannozy z [...]